effecten

Voordelen en effecten bij het regelmatig beoefenen van Tai Chi Tao/Qi-Gong:

  • betere doorbloeding
  • ontspanning, ervaren van rust, lagere hartslag
  • soepelere gewrichten
  • betere spijsvertering
  • betere ademhaling
  • betere balans en coördinatie – valpreventie
  • beter bewustzijn
  • hogere weerstand
  • beter lichaamsbewustzijn

De rustige vloeiende bewegingen, waarbij het plezier in het bewegen voorop staat, en niet de spierkracht, maakt Tai Chi Tao geschikt voor jong en oud. De deelnemer hoeft zich niet aan te passen, Tai Chi Tao past zich aan aan de deelnemer. Hierdoor is deze vorm van Tai Chi Tao geschikt voor mensen met bewegingsbeperkingen zoals reuma, ME, fibromyalgie, rug- en nekklachten , COPD, RSI.

Volgens de Chinezen geeft Tai Chi de mens de souplesse van een kind, de gezondheid van een houthakker en de gemoedsrust van een wijsgeer.

Tevens leer je te ‘ont-moeten’.  We moeten zoveel, de hele dag door en zetten onszelf onder druk. En zijn druk, druk, druk …
Het relativeren van het ‘moeten”  en dit om kunnen zetten in ‘mogen’ is geen gemakkelijke klus. maar wel een uitdaging. Leren loslaten op zowel fysiek als mentaal niveau hoeft geen gevecht met jezelf te zijn.  Met Tai Chi Tao gaat dit spelenderwijs.
Voor sociale aspect van het ontmoeten  is na vele lessen gelegenheid om vrijblijvend met elkaar koffie en thee te drinken, een praatje te maken en zijn er speciale workshops of gezamenlijke lessen.

Tai Chi brengt de lichamelijke en geestelijke behoeften in harmonie, en gaat er niet tegenin zoals vele andere vormen van lichaamsbeweging.
Op een geleidelijke en constante manier leer je het lichaam te oefenen, te ontspannen en je geest op te frissen en stress te verminderen. De stress in je fysieke lichaam vermindert door de vloeiende bewegingen, je geest ontspant, en de lichamelijke gevolgen van de stress zelf zullen afnemen.

De drie belangrijkste onderdelen van Tai Chi zijn meditatie, beweging en ademhaling.
Het woord ‘meditatie’ brengt menigeen in verwarring, maar het is eigenlijk een hele normale en vertrouwde activiteit. Denk eens aan de momenten waarop je voelt dat je ontspannen bent, wanneer je in het gras ligt en naar de wolken kijkt, of op het strand zit, kijkend naar de golven en luisterend naar de rollende golven, de zon verwarmt je huid en dit alles geeft een behaaglijk gevoel van binnen. Dit zijn voorbeelden van meditatieve stemmingen, momenten van innerlijke stilte, vitaal voor je geestelijke en lichamelijke welzijn. Door de vloeiende bewegingen en de visualisaties van de Tai Chi oefeningen wordt een plezierige vorm van meditatie opgewekt.
Wanneer je geest tot rust is gebracht kun je gaan ontspannen. Je gedachten en handelingen breng je in een beeld samen, er wordt veel gebruik gemaakt van visualisatie, en je brengt lichaam en geest zonder conflicten in harmonie. De voortdurende kalme en zachte bewegingen van Tai Chi zorgen eerst voor continuïteit en dan voor kalmte en ontspanning. Door de traagheid van de bewegingen onstaat er evenwicht in beheersing en coördinatie van spieren en heb je de tijd elke beweging bewust te maken en voorkom je schade aan je spierweefsel. De bewegingen kalmeren vermoeide en overprikkelde zenuwen en halen de spanning uit de spieren. Elke beweging kost innerlijke kracht en beheersing.
Het onderdeel ‘de ademhaling’ volgt de beweging. Door stress wordt je ademhaling beïnvloedt. Denk maar eens aan een ‘vecht- of vluchtreactie’ je ademhaling gaat sneller. Bij aanhoudende stress wordt je ademhaling oppervlakkig, je lichaam krijgt onvoldoende zuurstof en dit beperkt je energie. De juiste ademhaling is de buik-ademhaling  door je middenrif te gebruiken en niet alleen je borstkas. Deze buikademhaling geeft je meer profijt van de Tai Chi oefeningen.