ontstaan

Wanneer Qi-Gong ontstaan is, is onduidelijk. De Gele Keizer, die aan grootheidswaanzin leed en eeuwig wilde leven, wordt gezien als een van de grondleggers. Maar ook al ver voor en na zijn tijd waren monniken, genezers, krijgsheren en filosofen bezig met het ontwikkelen en doorgeven van kennis over hoe je het beste gezond kon leven en blijven. Het gaat in de Qi-Gong dan ook niet alleen om het bewegen, ook voeding, het denken, de filosofie, meridianenleer en 5-elementen leer maken er een onderdeel van uit.

De invloeden van de Taoïsten en Boeddhisten op de traditionele Chinese Geneeskunde was groot.
Het gebruik van het woord Qi-Gong dateert eigenlijk pas van de laatste decennia. Eerder noemde men het Wushu. De precieze scheiding tussen Tai Chi en Qi-Gong is voor velen ook onduidelijk. Over het algemeen kun je stellen dat Tai Chi bestaat uit een reeks achter elkaar volgende verschillende bewegingen die tot doel hebben om je te verdedigen (martial arts).
Qi-Gong bewegingen zijn gericht op je gezondheid, het harmoniseren van je energie en energiekanalen (meridianen), het sterker maken van je lichaam en het voorkomen van ziektes.